Warmtepomp Koewacht

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op de info op deze pagina lees jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Koewacht. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Koewacht!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Koewacht? Hieronder check jij nuttige info. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Koewacht?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Koewacht?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koewacht

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal pittig. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Koewacht onmisbaar. Het selecteren van een geoefende specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Inventum). Waar vind ik een bekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €4.000 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Koewacht.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tjalleberd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Nefit, Remeha, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koewacht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koewacht

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koewacht uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1500 5 jaar
Lucht-water €4400 €1800 €2700 7 jaar
Bodem-water €14300 €5600 €3400 9,5 jaar
Water-water €17800 €4400 €4300 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Terneuzen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Terneuzen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Koewacht kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 en €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de ES AWH20-V5+ geeft jou €2.250,00 subsidie en wat betreft de Galmet Maxima 7GT krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Koewacht

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Delfgauw plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €305 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen