Warmtepomp Delfgauw

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker check jij relevante tips voor een warmtepomp in Delfgauw. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Delfgauw!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Delfgauw? Door onze experts vind jij bruikbare adviezen. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Delfgauw?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Delfgauw?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Delfgauw

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Delfgauw benodigd. De zoektocht naar een degelijke specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Wolf systeem). Wat is een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Delfgauw.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuw-Amsterdam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 t/m €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Atag, Nefit, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Delfgauw

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Delfgauw

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Delfgauw te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €6300 €2400 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €4200 €3000 12 jaar
Water-water €18000 €5700 €4400 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Pijnacker-Nootdorp?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Pijnacker-Nootdorp) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Delfgauw kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AW 0041HT/S geeft jou €2.050,00 subsidie en aangaande de Galletti ENE025WL krijg je €4.150,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Delfgauw

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wateren plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2650 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €305 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen