Warmtepomp Nieuw-Amsterdam

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina vind je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Nieuw-Amsterdam. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nieuw-Amsterdam!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Amsterdam? Op deze pagina achterhaal je belangrijke informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Nieuw-Amsterdam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuw-Amsterdam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Amsterdam

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Nieuw-Amsterdam onmisbaar. De keuze maken voor een ervaren installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thermia systeem). Wat is een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nieuw-Amsterdam.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wormer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Amsterdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Amsterdam

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Amsterdam te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2100 €2600 6 jaar
Bodem-water €14300 €5200 €3300 14 jaar
Water-water €17700 €4100 €5900 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Emmen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Nieuw-Amsterdam is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 – €5200. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS5WH(V)NPE+RWM5 heeft €2.700,00 subsidie en bij de Vaillant geoTHERM VWS 101/3 (0010009070) heb je recht op €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuw-Amsterdam

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Gulpen plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €300 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen