Warmtepomp Gulpen

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aanvragen van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Via warmtepompspot.nl check jij nuttige info over een warmtepomp in Gulpen. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Gulpen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Gulpen? Via onze specialisten vind je praktische tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en bekijk meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gulpen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gulpen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gulpen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Gulpen onvermijdbaar. De keuze van een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CLINT installatie). Hoe kies ik een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gulpen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Rhenen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot €21.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gulpen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gulpen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gulpen te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2100 6 jaar
Bodem-water €14100 €3600 €3300 11,5 jaar
Water-water €18200 €5600 €4000 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Gulpen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 – €4550. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSXB08P30(**) heeft €1.900,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5017.5 Ai NC (W/W) heb je recht op €3.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gulpen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Appelscha plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €360 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw