Warmtepomp Appelscha

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op deze webpagina check jij relevante tips voor een warmtepomp in Appelscha. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Appelscha!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Appelscha? Op onze website achterhaal je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind vlug verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Appelscha?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Appelscha?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Appelscha

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal moeilijk. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Appelscha onmisbaar. De keuze van een erkende expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Oschner). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Appelscha.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Kommerzijl.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Appelscha

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Appelscha

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Appelscha te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1100 6 jaar
Lucht-water €5000 €2400 €2500 8 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €2500 13,5 jaar
Water-water €17600 €4100 €5200 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ooststellingwerf?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Appelscha is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 tot €5200. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-5KW-H11 heeft €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Zeta Rev HE HP 5.2 heb je recht op €5.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Appelscha

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Soerendonk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €370 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen