Warmtepomp Kommerzijl

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten vind jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Kommerzijl. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Kommerzijl!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kommerzijl? Door onze experts check jij bruikbare informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je ontdekt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kommerzijl?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kommerzijl?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kommerzijl

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal pittig. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Kommerzijl onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mastertherm). Hoe kies ik een echte vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kommerzijl.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Tollebeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.500 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, AWB, Remeha, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kommerzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kommerzijl

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kommerzijl uit te rekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1700 4 jaar
Lucht-water €5500 €1800 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €5000 €3500 14 jaar
Water-water €18100 €4700 €5300 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Zuidhorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Kommerzijl kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 tot €4650. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort 05 staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PK-235K (88SU2261SDPN5) krijg je subsidie tot €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kommerzijl

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Den Burg plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €385 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen