Warmtepomp Den Burg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via onze vergelijker achterhaal je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Den Burg. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Den Burg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Den Burg? Op deze pagina check je praktische info. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Den Burg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Den Burg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Burg

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Den Burg onontbeerlijk. De keuze maken voor een deskundige installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oilon systeem). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.350 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Den Burg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuw-Schoonebeek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Remeha, Nefit, AWB, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Burg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Den Burg

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Burg uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €1400 6 jaar
Lucht-water €6000 €1900 €2600 6 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €3300 13,5 jaar
Water-water €18400 €5500 €5400 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Texel?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Texel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Den Burg is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 en €5900. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Climaveneta AW-HT /CA-E 0202 staat gelijk tot €5.650,00 subsidie en wat betreft de Galletti ENE033WL krijg je subsidie tot €5.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Den Burg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Weerselo plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw