Warmtepomp Nieuw-Schoonebeek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Geholpen door deze webpagina bekijk je waardevolle informatie over een warmtepomp in Nieuw-Schoonebeek. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle belangrijke specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nieuw-Schoonebeek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Schoonebeek? Middels onze expertise doorzoek jij bruikbare tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt snel alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuw-Schoonebeek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuw-Schoonebeek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Schoonebeek

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij pittig. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Nieuw-Schoonebeek cruciaal. De keuze maken voor een bekwame expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Waterkotte systeem). Wat is een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuw-Schoonebeek.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wouw.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 – €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Schoonebeek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Schoonebeek

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kosten van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Schoonebeek te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14700 €5300 €3200 12 jaar
Water-water €17700 €5100 €4600 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Emmen?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nieuw-Schoonebeek is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 en €4600. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RASM-3VNE biedt €2.000,00 subsidie en aangaande de Vaillant geoTHERM VWS 36/4 230 V (0010013075) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuw-Schoonebeek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Haaren plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €400 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen