Warmtepomp Wouw

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door onze vergelijker lees je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Wouw. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Wouw!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wouw? Op onze website achterhaal je belangrijke tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wouw?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wouw?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wouw

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Wouw cruciaal. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk TechniQ-Energy systeem). Hoe herken je een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wouw.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hijken.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €21.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Nefit, Atag, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wouw

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wouw

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wouw uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1800 4 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2700 9 jaar
Bodem-water €14500 €4900 €3200 13 jaar
Water-water €17500 €4100 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Roosendaal?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Roosendaal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wouw geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 en €5050. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.B07 geeft recht op €2.000,00 subsidie en bij de Dimplex LA 12S-TU ligt dit op €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wouw

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Riethoven plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €370 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw