Warmtepomp Hijken

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Op de info op deze pagina check jij alle details over een warmtepomp in Hijken. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Hijken!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hijken? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij belangrijke tips. Klik op een item uit onze FAQ en je leest direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hijken?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hijken?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hijken

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Hijken benodigd. Het kiezen van een bedreven specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CTC warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hijken.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sint Agatha.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hijken

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hijken

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hijken te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €3600 €3600 9 jaar
Water-water €18300 €4800 €4400 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Midden-Drenthe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel woningen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Hijken kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €4150. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ELCO Aerotop T26R geeft jou €3.800,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWCV92H3 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hijken

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Blokker plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €305 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen