Warmtepomp Rhenen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Via deze website vind jij praktische informatie aangaande een warmtepomp in Rhenen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en check prijzen van een installateur in Rhenen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Rhenen? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij handige informatie. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Rhenen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Rhenen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rhenen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij complex. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Rhenen aan te raden. De zoektocht naar een deskundige vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Atlantic installatie). Hoe herken je een officiële warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Rhenen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Blesdijke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Atag, Intergas, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rhenen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Rhenen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rhenen te bepalen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1200 €1300 6 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4000 €4300 9,5 jaar
Water-water €17400 €4300 €5500 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Rhenen?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Rhenen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Rhenen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Monoblock 5.0 B-S staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en m.b.t. de ARGO AEI1G140EMX + Emix 220 krijg je subsidie tot €1.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Rhenen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Kommerzijl plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw