Warmtepomp Blesdijke

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het plaatsen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Via de info van onze specialisten doorzoek je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Blesdijke. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Blesdijke!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Blesdijke? Middels onze expertise achterhaal je handige info. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Blesdijke?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Blesdijke?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blesdijke

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Blesdijke onontbeerlijk. Het selecteren van een vakbekwame vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Nefit warmtepomp). Wat is een officiële warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €7.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Blesdijke.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Lollum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blesdijke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Blesdijke

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blesdijke uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €4600 12 jaar
Water-water €17200 €4000 €5900 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Blesdijke kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 en €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ARTEL SHP8RL24 biedt €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WW-HT 0101 is dit €5.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Blesdijke

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Tollebeek plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €365 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen