Warmtepomp Lollum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Door de tips van onze experts bekijk jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Lollum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Lollum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lollum? Op onze website lees jij zinvolle tips. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lollum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lollum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lollum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel complex. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Lollum cruciaal. De keuze van een erkende expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Kodi warmtepomp). Wat is een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lollum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Vrouwenakker.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Intergas, Remeha, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lollum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lollum

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lollum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1900 6 jaar
Lucht-water €5900 €2400 €2200 6 jaar
Bodem-water €14800 €4000 €2600 13 jaar
Water-water €18800 €5500 €5800 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Lollum is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 en €5650. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPIDC010H geeft recht op €1.950,00 subsidie en met betrekking tot de NIBE F1255-16 (G/W) ligt dit op €3.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lollum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ell plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €290 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw