Warmtepomp Ell

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp. Door de tips van onze experts check jij alle details betreffende een warmtepomp in Ell. Hoe werkt het? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle belangrijke tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Ell!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ell? Op onze website lees jij zinvolle tips & tricks. Selecteer een onderwerp en je leest ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ell?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ell?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ell

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Ell benodigd. Het kiezen van een geoefende installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTA verwarming). Hoe kies ik een bedreven vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ell.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oost-Souburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ell

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ell

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ell vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €1800 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €2900 12 jaar
Water-water €18300 €4400 €5600 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leudal?
In 2030 moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Leudal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Ell is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climer AIRYS AI16 geeft recht op €2.400,00 subsidie en wat betreft de Itho Daalderop WPU 55CO (545-0452) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ell

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Wouw plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €5000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €330 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen