Warmtepomp Annerveenschekanaal

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De opvolger van gas is een warmtepomp installatie. Middels onze website doorzoek je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Annerveenschekanaal. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle belangrijke info en bekijk de tarieven via een installateur uit Annerveenschekanaal!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Annerveenschekanaal? Door onze experts lees je nuttige informatie. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt direct alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Annerveenschekanaal?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Annerveenschekanaal?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Annerveenschekanaal

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Annerveenschekanaal onmisbaar. Het kiezen van een ervaren specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NIBE). Wat is een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Annerveenschekanaal.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kollum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Annerveenschekanaal

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Annerveenschekanaal

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Annerveenschekanaal uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1300 5 jaar
Lucht-water €5400 €1700 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €3700 €3700 14,5 jaar
Water-water €18000 €5700 €5100 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Annerveenschekanaal is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 – €4300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-14KW-H13 biedt €2.500,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Geyser 2 MT 82 is dit €6.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Annerveenschekanaal

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sneek plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €315 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw