Warmtepomp Arnhem

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Op deze website check je praktische informatie voor een warmtepomp in Arnhem. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle belangrijke info en vergelijk direct alle installateurs in Arnhem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Arnhem? Op onze website lees jij bruikbare informatie. Klik op een veelgestelde vraag en ontdek rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Arnhem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Arnhem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Arnhem

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is vrij pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Arnhem aan te raden. Het selecteren van een officiële specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Remko). Waar vind ik een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Arnhem.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Kootwijkerbroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arnhem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Arnhem

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arnhem uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1700 7 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €2900 12,5 jaar
Water-water €17600 €4600 €5700 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Arnhem?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Arnhem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Arnhem is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 en €4650. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Alpha Innotec BWP 190/s staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Zeta REV HP 7.2 krijg je subsidie tot €6.050,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Arnhem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Son en Breugel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 – €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €390 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen