Warmtepomp Kootwijkerbroek

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Kootwijkerbroek. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale informatie en vind de voordeligste installateur in Kootwijkerbroek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kootwijkerbroek? Via onze specialisten doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kootwijkerbroek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kootwijkerbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kootwijkerbroek

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Kootwijkerbroek onontbeerlijk. Het kiezen van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Heavy Industries). Wat is een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kootwijkerbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Tubbergen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €8.000 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Intergas, Remeha, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kootwijkerbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kootwijkerbroek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kootwijkerbroek te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1100 7 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2700 8 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €2700 14,5 jaar
Water-water €17900 €5100 €4800 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Barneveld?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Barneveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Kootwijkerbroek is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 tot €5450. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort DUO 05 biedt €1.700,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-124 (88SF1201SDPN5) is dit €5.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kootwijkerbroek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Den Horn plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 en €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €320 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen