Warmtepomp Den Horn

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website vind je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Den Horn. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Den Horn!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Horn? Hieronder lees je zinvolle info. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Den Horn?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Den Horn?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Horn

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Den Horn noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inovatech GmbH systeem). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Den Horn.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuwe Niedorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.500 en €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Remeha, AWB, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Horn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Den Horn

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Horn uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1900 7 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4900 €3500 10 jaar
Water-water €17000 €4000 €5200 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zuidhorn?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Zuidhorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Den Horn is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1300 tot €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AWR 0025T DHW2 XE biedt €1.650,00 subsidie en wat betreft de Galletti ENX012HL is dit €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Den Horn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Weiteveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen