Warmtepomp Weiteveen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via de tips van onze experts lees jij tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Weiteveen. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Weiteveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Weiteveen? Via onze specialisten bekijk jij zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je leest ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Weiteveen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Weiteveen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weiteveen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Weiteveen benodigd. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Viessmann warmtepomp). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Weiteveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Haarzuilens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weiteveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Weiteveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weiteveen te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1600 5 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €4800 13,5 jaar
Water-water €17400 €4800 €4000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Emmen?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Weiteveen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 – €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Templari Kita S 2-10 kW biedt €1.900,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ004C(A)V + EHSXB04P30(BA) is dit €1.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Weiteveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Oud-Vossemeer plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen