Warmtepomp Haarzuilens

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aansluiten van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker lees jij handige info aangaande een warmtepomp in Haarzuilens. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Haarzuilens!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Haarzuilens? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je zinvolle info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Haarzuilens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haarzuilens?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haarzuilens

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Haarzuilens noodzakelijk. Het selecteren van een echte specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Emmeti installatie). Waar vind ik een erkende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Haarzuilens.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rijpwetering.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haarzuilens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haarzuilens

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haarzuilens te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1500 €2000 4 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €4500 11,5 jaar
Water-water €18400 €5100 €5200 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Utrecht?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Utrecht) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Haarzuilens kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 en €5450. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBH11(**)9W geeft recht op €2.400,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5045.5T (W/W) ligt dit op €5.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Haarzuilens

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Asten plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €365 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw