Warmtepomp Asten

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van gas is de warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina check je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Asten. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Asten!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Asten? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je zinvolle tips. Druk op een item uit onze FAQ en jij bekijkt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Asten?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Asten?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Asten

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Asten onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige specialist is net zo relevant als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sirac). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Asten.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Koudekerke.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Asten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Asten

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Asten te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1200 6 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €3900 €4300 9 jaar
Water-water €18300 €5200 €5600 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Asten?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Asten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Asten is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 tot €4400. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec L 12Split-HT geeft recht op €2.100,00 subsidie en voor de Wolf BWL-1-10 A ligt dit op €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Asten

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Spannum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €370 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen