Warmtepomp Koudekerke

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor een gasgestookt systeem bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Geholpen door de info op deze pagina bekijk je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Koudekerke. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Koudekerke!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Koudekerke? Middels onze expertise vind jij belangrijke tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Koudekerke?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Koudekerke?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koudekerke

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Koudekerke onontbeerlijk. De zoektocht naar een officiële specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check PHNIX). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Koudekerke.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Twijzel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koudekerke

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Koudekerke

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koudekerke te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1600 €1800 4 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2400 9 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €3300 11 jaar
Water-water €17300 €4200 €5900 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Veere?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Veere) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Koudekerke kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 tot €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 11F DUO geeft jou €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-15 (88SF015ASDPN1) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Koudekerke

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Deurze plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 – €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €345 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen