Warmtepomp Deurze

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Deurze. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Deurze!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Deurze? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Deurze?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Deurze?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Deurze

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Deurze onontbeerlijk. Het selecteren van een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ochsner systeem). Hoe herken je een erkende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Deurze.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nieuwehorne.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €9.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Deurze

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Deurze

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Deurze te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1600 €1200 5 jaar
Lucht-water €4700 €2300 €2000 9 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €4700 14 jaar
Water-water €17600 €4000 €5000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Deurze kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 en €5000. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AWR 0065TS DHW2 XE geeft jou €2.450,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti ENX044WL krijg je €6.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Deurze

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wergea plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen