Warmtepomp Nieuwehorne

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker check jij alle details voor een warmtepomp in Nieuwehorne. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle onmisbare tips & tricks en check prijzen van een installateur in Nieuwehorne!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwehorne? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je belangrijke aanbevelingen. Klik op een onderwerp en check ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Nieuwehorne?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nieuwehorne?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwehorne

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Nieuwehorne onvermijdbaar. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Clausius systeem). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuwehorne.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zaltbommel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Nefit, Intergas, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwehorne

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwehorne

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwehorne uit te rekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4100 €1800 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €4200 10,5 jaar
Water-water €18900 €5000 €4300 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerenveen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Heerenveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Nieuwehorne kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 – €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S80 RAS6WH(V)NPE+RWH6(V)NFE heeft €2.900,00 subsidie en wat betreft de Viessmann Vitocal 300-G BW 301.A45 heb je recht op €6.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nieuwehorne

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hall plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €265 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen