Warmtepomp Zaltbommel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op onze website ontdek je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Zaltbommel. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Zaltbommel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zaltbommel? Door onze experts doorzoek je zinvolle tips en adviezen. Druk op een onderwerp en vind binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zaltbommel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zaltbommel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zaltbommel

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zaltbommel onmisbaar. De zoektocht naar een echte installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weishaupt-Monarch systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zaltbommel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hoek van Holland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zaltbommel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zaltbommel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zaltbommel uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €3800 9,5 jaar
Water-water €17400 €5200 €5400 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Zaltbommel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Zaltbommel kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 – €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het model, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M 201.D08 staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en aangaande de Ecopomp 9LMW-240 Agarant krijg je subsidie tot €1.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zaltbommel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Rinsumageast plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw