Warmtepomp Wergea

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de tips van onze experts doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Wergea. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wergea!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wergea? Door onze experts vind jij praktische aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wergea?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wergea?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wergea

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Wergea noodzakelijk. De zoektocht naar een competente vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ZBPro warmtepomp). Waar vind ik een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.500 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wergea.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hall.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wergea

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wergea

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wergea uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1300 €1500 4 jaar
Lucht-water €5300 €2100 €2100 8 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €4800 11,5 jaar
Water-water €18200 €4600 €4200 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Leeuwarden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Wergea is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Thercon Sanistage DSW200+ geeft jou €1.100,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ006(**)V + EHSXB08P50(**) krijg je €1.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wergea

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Oude-Tonge plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €3000 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €355 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw