Warmtepomp Assendelft

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door de tips van onze experts check je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Assendelft. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Assendelft!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Assendelft? Op onze website check jij zinvolle informatie. Kies voor een van de onderwerpen en je vindt onmiddellijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Assendelft?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Assendelft?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Assendelft

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Assendelft onontbeerlijk. Het kiezen van een deskundige specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sinclair). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Assendelft.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Koudekerk aan den Rijn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Assendelft

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Assendelft

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Assendelft uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1800 6 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2500 6 jaar
Bodem-water €15300 €4400 €3700 12,5 jaar
Water-water €18900 €5900 €4100 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zaanstad?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Zaanstad) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Assendelft kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 – €5750. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec L 12Split-HM 8-12 biedt €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Wolf BWL-1-08 I is dit €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Assendelft

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Spankeren plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €260 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen