Warmtepomp Koudekerk aan den Rijn

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker doorzoek jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Koudekerk aan den Rijn. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Koudekerk aan den Rijn!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Koudekerk aan den Rijn? Via onze specialisten achterhaal je bruikbare aanbevelingen. Klik op een onderwerp en check onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Koudekerk aan den Rijn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Koudekerk aan den Rijn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Koudekerk aan den Rijn

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel moeilijk. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Koudekerk aan den Rijn aan te raden. De keuze maken voor een erkende specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Panasonic). Hoe herken je een vakbekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Koudekerk aan den Rijn.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Twello.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koudekerk aan den Rijn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koudekerk aan den Rijn

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koudekerk aan den Rijn te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1000 7 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €4200 €4700 11,5 jaar
Water-water €17300 €4300 €5500 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Koudekerk aan den Rijn kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 – €5550. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Fujitsu Waterstage HT 11F geeft recht op €2.300,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-144A (88SH1481SDPA5) ligt dit op €5.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Koudekerk aan den Rijn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Deurningen plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €320 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw