Warmtepomp Azewijn

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door de info op deze pagina lees je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Azewijn. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Azewijn!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Azewijn? Middels onze expertise check je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij bekijkt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Azewijn?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Azewijn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Azewijn

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Azewijn cruciaal. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sundez). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Azewijn.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Krewerd.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €7.000 en €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Azewijn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Azewijn

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Azewijn te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €1500 €2300 6 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €3200 10 jaar
Water-water €17500 €5600 €4100 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Montferland?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Montferland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Azewijn geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 tot €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 101A-LUX 2.0 geeft jou €2.100,00 subsidie en voor de Wolf BWL-1S(B) 07/230V krijg je €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Azewijn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Spijkerboor plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €370 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw