Warmtepomp Krewerd

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten vind jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Krewerd. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Krewerd!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Krewerd? Door onze experts bekijk je zinvolle adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Krewerd?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Krewerd?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Krewerd

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Krewerd benodigd. Het selecteren van een officiële expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Robur). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.200 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €2.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Krewerd.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Tzummarum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, AWB, Remeha, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Krewerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Krewerd

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Krewerd uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1500 5 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2400 8 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €4800 13,5 jaar
Water-water €17300 €5000 €4900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Delfzijl?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Delfzijl) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Krewerd kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 – €5750. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Fujitsu Waterstage HT 16F DUO heeft €2.350,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-21A (88SF0211SDPA1) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Krewerd

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Dieren plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €265 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen