Warmtepomp Baaiduinen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl achterhaal je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Baaiduinen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Baaiduinen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Baaiduinen? Hieronder vind jij praktische informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij checkt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Baaiduinen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Baaiduinen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baaiduinen

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Baaiduinen noodzakelijk. De zoektocht naar een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Techneco). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Baaiduinen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Krimpen aan de Lek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baaiduinen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baaiduinen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baaiduinen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1600 6 jaar
Lucht-water €5300 €2300 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €3400 11 jaar
Water-water €18600 €5200 €4700 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Terschelling?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Terschelling) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Baaiduinen is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 tot €4950. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 121 heeft €2.300,00 subsidie en bij de Wolf BWL-1S(B) 10/230V heb je recht op €2.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Baaiduinen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Sprang-Capelle plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2800 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €390 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen