Warmtepomp Krimpen aan de Lek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina bekijk je handige tips & tricks over een warmtepomp in Krimpen aan de Lek. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle belangrijke details en vind de voordeligste installateur in Krimpen aan de Lek!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Krimpen aan de Lek? Aan de hand van de info op deze pagina vind je bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en ontdek eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Krimpen aan de Lek?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Krimpen aan de Lek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Krimpen aan de Lek

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Krimpen aan de Lek noodzakelijk. De keuze van een degelijke vakman is net zo relevant als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Rotex). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Krimpen aan de Lek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Ubbena.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Krimpen aan de Lek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Krimpen aan de Lek

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Krimpen aan de Lek te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €1800 €2600 6 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €3500 13,5 jaar
Water-water €17600 €5900 €4000 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Nederlek?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Nederlek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Krimpen aan de Lek kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 tot €4800. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Monoblock 05 staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-225K (88SV2191SDPN5) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Krimpen aan de Lek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Diessen plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4200. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €375 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen