Warmtepomp Baarland

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is de warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker ontdek je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Baarland. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Baarland!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Baarland? Middels onze expertise vind jij zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt direct alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Baarland?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Baarland?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baarland

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Baarland onvermijdbaar. De zoektocht naar een echte vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thercon). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Baarland.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Kropswolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baarland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baarland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baarland uit te werken.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1000 4 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €3700 12,5 jaar
Water-water €17200 €4300 €5300 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borsele?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Borsele) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Baarland is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 en €5550. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 140 heeft €2.500,00 subsidie en voor de YORK Ecofrio v2 YLHA 15 PLUS G1 TC heb je recht op €2.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baarland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in St. Jacobiparochie plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2750 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw