Warmtepomp Kropswolde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker achterhaal je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Kropswolde. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Kropswolde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kropswolde? Op deze pagina bekijk jij belangrijke tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kropswolde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kropswolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kropswolde

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Kropswolde benodigd. Het kiezen van een vakbekwame installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Solarfocus). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.350 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kropswolde.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Uffelte.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kropswolde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kropswolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kropswolde uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1300 €1700 6 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2600 9 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €2900 11,5 jaar
Water-water €17300 €5400 €4000 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Kropswolde kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 tot €5300. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Galletti HWM033 staat gelijk tot €3.350,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-26 (88SF0261SDPN1) krijg je subsidie tot €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kropswolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Dinteloord plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €400 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen