Warmtepomp Dinteloord

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina achterhaal je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Dinteloord. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dinteloord!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Dinteloord? Via onze specialisten bekijk je zinvolle tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en vind meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Dinteloord?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Dinteloord?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Dinteloord

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Dinteloord onvermijdbaar. De zoektocht naar een echte installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARTEL verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dinteloord.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nieuwlande.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, Nefit, Remeha, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dinteloord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dinteloord

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dinteloord te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1700 5 jaar
Lucht-water €4200 €2200 €2500 7 jaar
Bodem-water €14500 €5500 €3700 13,5 jaar
Water-water €18300 €4900 €5200 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenbergen?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Steenbergen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Dinteloord kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1400 – €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0041T staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti LEP 062PS krijg je subsidie tot €7.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Dinteloord

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Westdorpe plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen