Warmtepomp Nieuwlande

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker bekijk je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Nieuwlande. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuwlande!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwlande? Middels onze expertise vind je bruikbare aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en je leest direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nieuwlande?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuwlande?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwlande

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Nieuwlande onmisbaar. De keuze maken voor een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over A1 Green Energy verwarming). Hoe herken je een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuwlande.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zegveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Atag, Nefit, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwlande

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwlande

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwlande uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1300 €1900 6 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €4700 9,5 jaar
Water-water €17200 €5400 €4400 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hoogeveen?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Hoogeveen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Nieuwlande kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 en €5600. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-3001.2 biedt €5.700,00 subsidie en wat betreft de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.B17 is dit €3.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nieuwlande

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Harbrinkhoek plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €400 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen