Warmtepomp Zegveld

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina achterhaal je alle details voor een warmtepomp in Zegveld. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zegveld!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zegveld? Op onze website vind je praktische adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zegveld?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zegveld?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zegveld

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Zegveld onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecensy systeem). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zegveld.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Holtheme.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zegveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zegveld

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zegveld te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1200 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4300 €2000 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4300 €4400 13,5 jaar
Water-water €18500 €5600 €4000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Woerden?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Woerden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zegveld kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 tot €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E 221.C10 geeft recht op €2.200,00 subsidie en aangaande de ELCO Aerotop G07 ligt dit op €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zegveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Roodeschool plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €355 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw