Warmtepomp Holtheme

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Door onze vergelijker check jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Holtheme. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Holtheme!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Holtheme? Hieronder vind jij bruikbare informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Holtheme?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Holtheme?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holtheme

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Holtheme benodigd. Het selecteren van een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Herz warmtepompen). Hoe kies ik een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Holtheme.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Slappeterp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holtheme

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Holtheme

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holtheme uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4100 €4500 14,5 jaar
Water-water €17600 €5200 €4000 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hardenberg?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Hardenberg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Holtheme kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 – €5750. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Energie EST ECO300isx geeft jou €1.250,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec WZSV92H3M krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Holtheme

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bosch en Duin plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 tot €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen