Warmtepomp Harbrinkhoek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Middels onze vergelijker lees je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Harbrinkhoek. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare informatie en check prijzen van een installateur in Harbrinkhoek!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Harbrinkhoek? Op deze pagina ontdek je belangrijke informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Harbrinkhoek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Harbrinkhoek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harbrinkhoek

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Harbrinkhoek aan te raden. Het selecteren van een deskundige vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hitachi installatie). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Harbrinkhoek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Roodeschool.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harbrinkhoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harbrinkhoek

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harbrinkhoek te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1800 6 jaar
Lucht-water €6100 €2200 €2200 8 jaar
Bodem-water €14000 €3600 €2700 12 jaar
Water-water €17800 €5500 €4700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tubbergen?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Tubbergen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Harbrinkhoek is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 en €5750. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBH16(**)9W biedt €2.700,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning CORE 10 is dit €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Harbrinkhoek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bad Nieuweschans plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 – €4700. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €400 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen