Warmtepomp Bad Nieuweschans

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Door de info van onze specialisten check je alle details betreffende een warmtepomp in Bad Nieuweschans. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare details en vind de voordeligste installateur in Bad Nieuweschans!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Bad Nieuweschans? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige info. Druk op een van de onderwerpen en je vindt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bad Nieuweschans?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bad Nieuweschans?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bad Nieuweschans

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Bad Nieuweschans onontbeerlijk. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Viessmann). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bad Nieuweschans.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kwadijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bad Nieuweschans

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bad Nieuweschans

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bad Nieuweschans uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €4500 €2400 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4300 €4400 14,5 jaar
Water-water €18800 €5100 €4000 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oldambt?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Oldambt) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Bad Nieuweschans is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 en €5350. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 160H/V biedt €2.400,00 subsidie en bij de YORK YCAE 065 RME53 is dit €5.350,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bad Nieuweschans

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Startenhuizen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 en €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €290 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen