Warmtepomp Kwadijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Kwadijk. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kwadijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kwadijk? Op deze pagina ontdek je handige informatie. Klik op een onderwerp en check vlug alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kwadijk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kwadijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kwadijk

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel moeilijk. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Kwadijk onvermijdbaar. Het selecteren van een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Technibel). Waar vind ik een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kwadijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Uitwellingerga.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kwadijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kwadijk

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kwadijk uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €3500 12,5 jaar
Water-water €17900 €4500 €4800 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zeevang?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Zeevang) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Kwadijk geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €4000. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCP 041MS geeft recht op €5.050,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-38A (88SF0381SDPA1) ligt dit op €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kwadijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Doesburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €390 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen