Warmtepomp Doesburg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op de tips van onze experts ontdek je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Doesburg. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante info en tips en vind de voordeligste installateur in Doesburg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Doesburg? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle info. Druk op een van de vragen hieronder, en check direct alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Doesburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Doesburg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doesburg

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Doesburg benodigd. Het selecteren van een officiële vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bulex verwarming). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.500 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Doesburg.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Niezijl.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Intergas, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doesburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doesburg

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doesburg vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1700 4 jaar
Lucht-water €6300 €2500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €5800 €3200 12 jaar
Water-water €17700 €5800 €5600 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Doesburg?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Doesburg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Doesburg is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 en €4300. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta BRAN2 0025t geeft recht op €1.750,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEW 041WL ligt dit op €6.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Doesburg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Westerhaar-Vriezenveensewijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4500. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €275 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw