Warmtepomp Westerhaar-Vriezenveensewijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker lees jij handige info over een warmtepomp in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante info en vergelijk direct alle installateurs in Westerhaar-Vriezenveensewijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Westerhaar-Vriezenveensewijk? Op deze pagina bekijk je handige tips. Klik op een onderwerp en je ontdekt rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westerhaar-Vriezenveensewijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Westerhaar-Vriezenveensewijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Westerhaar-Vriezenveensewijk

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Westerhaar-Vriezenveensewijk aan te raden. Het selecteren van een echte installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check A1 Green Energy systeem). Waar vind ik een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.200 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Haringhuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, AWB, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerhaar-Vriezenveensewijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westerhaar-Vriezenveensewijk

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerhaar-Vriezenveensewijk te bepalen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €2800 13,5 jaar
Water-water €17600 €4600 €4800 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Twenterand?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Twenterand) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Westerhaar-Vriezenveensewijk is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 – €4000. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Thermics Energie Hydra 9 kW geeft recht op €2.100,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHBX08(**)9W ligt dit op €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westerhaar-Vriezenveensewijk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Oudezijl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €275 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen