Warmtepomp Haringhuizen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Haringhuizen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Haringhuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Haringhuizen? Middels onze expertise check jij handige tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Haringhuizen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haringhuizen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haringhuizen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Haringhuizen onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Keyter installatie). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Haringhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Rotsterhaule.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haringhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haringhuizen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haringhuizen te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €2000 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €1700 €2000 7 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €4200 13,5 jaar
Water-water €17100 €5500 €5900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Hollands Kroon) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Haringhuizen kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €5900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVH16S18(**)3V geeft jou €2.500,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning CORE 18M krijg je €4.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Haringhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Balgoij plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €370 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen