Warmtepomp Niezijl

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina check jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Niezijl. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Niezijl!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Niezijl? Door onze experts lees je handige adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Niezijl?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Niezijl?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Niezijl

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Niezijl benodigd. Het selecteren van een vakbekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alpha Innotec verwarming). Waar vind ik een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.550 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Niezijl.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zennewijnen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Niezijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Niezijl

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Niezijl uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €2000 7 jaar
Lucht-water €5300 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €3100 9 jaar
Water-water €18400 €4000 €4900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Zuidhorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Niezijl kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 – €5400. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de iDM iPump A 3-11 geeft jou €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de Viessmann Vitocal 333-G BWT 331.B08 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Niezijl

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Haringhuizen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €305 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen