Warmtepomp Westdorpe

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door onze vergelijker doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Westdorpe. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle praktische tips & tricks en check prijzen van een installateur in Westdorpe!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westdorpe? Middels onze expertise check je nuttige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt vlug bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westdorpe?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westdorpe?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westdorpe

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Westdorpe benodigd. De keuze van een bekwame specialist is net zo relevant als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kensa warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Westdorpe.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Harbrinkhoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westdorpe

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westdorpe

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westdorpe vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €4300 €1600 €2800 9 jaar
Bodem-water €14000 €3900 €2900 9 jaar
Water-water €18600 €4200 €5700 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Terneuzen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Terneuzen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Westdorpe kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 tot €5700. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Thermics Energie Caldensa 10 staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ008(**)V + EHSHB08P50(**) krijg je subsidie tot €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Westdorpe

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Ouderkerk aan den IJssel plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €355 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen