Warmtepomp Ouderkerk aan den IJssel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Via onze website lees jij relevante tips over een warmtepomp in Ouderkerk aan den IJssel. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Ouderkerk aan den IJssel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Ouderkerk aan den IJssel? Middels onze expertise lees je praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Ouderkerk aan den IJssel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ouderkerk aan den IJssel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ouderkerk aan den IJssel

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is best wel complex. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Ouderkerk aan den IJssel aan te raden. Het kiezen van een aangesloten vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Haier subsidie). Hoe kies ik een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ouderkerk aan den IJssel.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Bad Nieuweschans.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ouderkerk aan den IJssel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ouderkerk aan den IJssel

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ouderkerk aan den IJssel te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1100 €1200 5 jaar
Lucht-water €5300 €2300 €2400 6 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €3100 10,5 jaar
Water-water €17800 €4200 €4400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ouderkerk?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ouderkerk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ouderkerk aan den IJssel kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 – €5200. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SHW112 YHA + ERST20C-VM2C staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en bij de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-14KW-H13 krijg je subsidie tot €2.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ouderkerk aan den IJssel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Hurwenen plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 – €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €325 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen