Warmtepomp Hurwenen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Via de info van onze specialisten doorzoek jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Hurwenen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hurwenen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hurwenen? Middels onze expertise lees je belangrijke info. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hurwenen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hurwenen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hurwenen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Hurwenen noodzakelijk. De keuze maken voor een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thercon warmtepompen). Wat is een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hurwenen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Startenhuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €21.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Intergas, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hurwenen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hurwenen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hurwenen te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1200 4 jaar
Lucht-water €4400 €2100 €2600 9 jaar
Bodem-water €15100 €5400 €4300 9 jaar
Water-water €18200 €5600 €5400 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Maasdriel?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Maasdriel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Hurwenen is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB 100 E+I staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en voor de CTC EcoHeat 406 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hurwenen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Buitenpost plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €335 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen