Warmtepomp Buitenpost

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is de warmtepomp. Met behulp van deze website check jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Buitenpost. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Buitenpost!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Buitenpost? Hieronder doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Buitenpost?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Buitenpost?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Buitenpost

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Buitenpost benodigd. Het selecteren van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climer systeem). Waar vind ik een bekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Buitenpost.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Melderslo.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, AWB, Nefit, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buitenpost

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Buitenpost

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buitenpost uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €14500 €4400 €2900 9,5 jaar
Water-water €18300 €5300 €5000 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Achtkarspelen?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Achtkarspelen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Buitenpost is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 – €5900. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Carrier 30RQS-039A staat gelijk tot €3.600,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-H Opti 6 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Buitenpost

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Vierakker plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €295 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen