Warmtepomp Baarlo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk jij nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Baarlo. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale info en ontdek de meest vakkundige installateur in Baarlo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Baarlo? Door onze experts vind jij handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Baarlo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Baarlo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Baarlo

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Baarlo aan te raden. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thermics Energie). Wat is een bedreven warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Baarlo.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kruisland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baarlo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Baarlo

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baarlo te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1000 7 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €5600 €4100 11 jaar
Water-water €17600 €5600 €5400 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Peel en Maas?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Peel en Maas) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Baarlo is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 tot €4500. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 140A-HT 2 biedt €2.500,00 subsidie en aangaande de YORK Ecofrio v2 YLHA 27 PLUS G1 TC is dit €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Baarlo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Stadskanaal plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2600 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €345 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen